Kontrolní výkaz DPH 2016 (varování před stávajícím návrhem)

Jde o významné navýšení administrativy pro podnikatele z důvodu, že FÚ nestíhají kontrolovat a když už kontrolují, tak nic nenacházejí. To všechno chce MF vyřešit naráz zavedením kontrolního výkazu a na jeho základě výpočty běžícími uvnitř “matrixu” (neboli na získaných datech z kontrolního hlášení na serverech ministerstva).
 
Ono automatizovaně identifikovat použití fiktivních faktur v účetnictví firem a tím srovnat tržní podmínky pro poctivé podnikatele je jistě chválihodným záměrem, nicméně jaké to má logické souvislosti?
a) zůstává nepostihnuté použití fiktivních nákladových faktur od neplátců a v případě nákupu služeb mimo EU
b) když FU nestíhají kontrolovat dnes, jak budou stíhat nové kontroly na obyčejné nesrovnalosti, kdy jim počítač vyhodí neladící údaje mezi 2mi firmami a někdo musí přijít a zjistit co je co.
c) RPDP (režim přenesení daňové povinnosti) je tu jen chvíli, FÚ se pořádně ještě nenaučil využít získaná data a už by se měl rušit a nahradit rozsáhlejší evidencí)
d) v kontrolním výkazu bude nutné uvádět ke každé transakci nové údaje (vůbec nikomu by zavedení odesílání záznamní povinnosti nevadilo, pokud by se odesílaly údaje, které už v účetním programu jsou, a podnikatelé mají povinnost je poskytnout při kontrole)
Přesně tak, to nejdůležitější jsou právě ty navíc uváděné údaje. Z toho co je zatím o kontrolním výkaze známo by to byly tyto:
1) datum uskutečnění zdanitelného plnění a datum uplatnění odpočtu (u každé faktury, dokladu o jeden datumový údaj navíc)
2) rozsah plnění (počet kusů, kila?)
Jenže to znamená, že by se musel každý řádek faktury přepisovat do účetního programu. Místo dvou řádků, jich bude třeba 30 (podle počtu položek faktury a kdo tuhle práci zaplatí?).
 
V důvodové zprávě k novele je uvedeno, že kontrolní hlášení bude obsahovat údaje potřebné pro správu daní. Rozsah údajů bude stanoven formulářem Kontrolního hlášení. Jediný kdo nyní asi ví co by tam mohlo být je návrhář vizuální podoby Kontrolního hlášení. 
 
Ministr Babiš ve svých vystoupeních tvrdí, že o rozsahu poskytovaných dat jsou ochotni jednat. Při vzpomínce na zákonodárné a výkladové kotrmelce ministerstva financí, mne jeho prohlášení vůbec neuklidňuje.
 
Osobně si myslím, že tak podrobné informace (viz bod 2) tam nebudou, z jednoduchého důvodu, protože by došlo k “lidovému povstání”. Prostě to není možné aby na MFČR a GFŘ byli tak mimo realitu. 
Kontrolní výkaz by měl i část administrativy odbourat (opět komentář):
a) zruší se záznamní povinnost k DPH (aby ne je nahrazena mnohem podrobnější a elektronicky zasílanou “záznamní povinností” na FU)
b) zruší se režim přenesení daňové povinnosti (ale například ve stavebnictví RPDP firmám pomáhá, finanční dopady odběratelů neplatičů na poctivé stavebníky byly zavedením RPDP ulehčeny – nedostal jsem zaplaceno nemusím odvádět DPH z vystavených nezaplacených faktur)

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.